Waarom?
Ons voedsel bestaat vandaag de dag voornamelijk uit geraffineerd bewerkt voedsel met veel verzadigde vetten en weinig natuurlijke vezels. Bewerkt voedsel met weinig vezels heeft de neiging om een droge, harde of plakkerige ontlasting te maken, die niet gemakkelijk door het darmstelsel beweegt. Hierdoor blijft de ontlasting te lang in de dikke darm en wordt hij hard en droog. Welke gevolgen kan dit hebben?- De plak van ontlasting kleeft aan de binnenwand van de darm en wordt een broedplaats voor parasieten en pathogenen (ziekte verwekkende stoffen) en een opslagruimte voor chemicaliƫn die het bloed en lymfe kunnen vervuilen.
- Door de darmplak kan het lichaam geen voedingsstoffen meer opnemen uit de voedselmassa in de dikke darm.
- De plak zorgt er voor dat de dikke darm geen mineralen en water meer kan absorberen. Er ontstaat een tekort aan mineralen en het lichaam leidt aan ondervoeding. Veel ziektes zijn hiervan het gevolg.
- Achtergebleven voedselresten veroorzaken gisting in de darmen en vervuilen het bloed. Allerlei organen, zoals de lever, de nieren en de huid die met de afvoer van afvalstoffen te maken hebben, worden hierdoor overbelast.
- Fast food of een overmaat aan dierlijke eiwitten
- Overmatig gebruik van medicijnen en antidepressiva
- Te veel voeding, stress of een gebrek aan beweging
- Haastig en te veel eten, slecht kauwen
Bekijk dit schokkende filmpje over de darm.